Planet B.io geeft biotechnologie praktische marktimpuls

Financieel Dagblad, 5 november 2022

Biotechnologie heeft volop potentie om de samenleving aanzienlijk te verduurzamen. Planet B.io in Delft vult bij deze ontwikkelingsgang de rol in van innovatie netwerkhub. Bedrijven die op de Biotech Campus Delft onderdak vinden, weten zich verzekerd van brede ondersteuning met gelijkgestemde innovators om kennis en ervaring uit te wisselen.

 

Biotechnologie is over duizenden jaren geëvolueerd van een traditionele methode om voedsel langer houdbaar of smakelijker te maken (denk aan bierbrouwen of kaas maken), naar een moderne sleuteltechnologie. Biotechnologie wordt steeds meer ingezet om niet alleen de productie van voedsel, maar ook die van chemicaliën, brandstoffen, materialen en medicijnen te verduurzamen. “Het brouwproces, ook wel fermentatie genoemd, is feitelijk hetzelfde gebleven, maar tegenwoordig begrijpen we alle details van de micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor biologische omzettingen van grondstoffen in eindproducten. De mogelijkheden voor moderne biotechnologie zijn daarmee eindeloos”, vertelt Planet B.io-directeur Cindy Gerhardt.

“Wij zijn een van de oprichters van Cellulaire Agricultuur Nederland, waar we vanuit het Nationaal Groeifonds een impuls van €60 miljoen hebben ontvangen voor de ontwikkeling van deze jonge, maar veelbelovende voedselsector in Nederland. Daarnaast richten we ons op de meest veelbelovende ontwikkelingen binnen ons vakgebied, zoals de combinatie tussen biotechnologie en artificial intelligence. Ook leent biotechnologie zich uitermate goed voor een circulaire productie economie, omdat micro organismen kunnen groeien op veel van onze afvalstromen. Bacteriën zijn veelvraten, ze lusten zelfs broeikasgassen!”, aldus Gerhardt, die daar nog overtuigd aan toevoegt: “De onzichtbare biologische fabriekjes zijn cruciaal in de verduurzaming van onze productieketen!’’
Het is in dit actuele speelveld dat Planet Bio zich nadrukkelijk manifesteert als innovatiehub in Delft. De basis van de Nederlandse biotechnologie werd hier al in 1869 gelegd met de oprichting van de Nederlandsche Gist en Spiritus Fabriek.

“Het is onze overtuiging dat je alleen door samen te werken de volle maatschappelijke en economische potentie van moderne biotechnologie kan behalen. We bieden niet alleen werkplekken aan voor jonge bedrijven, maar richten ons ook op het bouwen van een waardevol netwerk. We brengen onderzoeks- en onderwijsinstellingen, bedrijven, investeerders, en autoriteiten bij elkaar. Gelukkig is er veel interesse, zowel uit binnen- als buitenland, in de propositie van Planet B.io. We zijn dan ook volop aan het uitbreiden met nieuwe werkplekken op de Biotech Campus Delft. We hebben geen tijd te verliezen, de uitdagingen zijn gigantisch. De 19 biotech bedrijven op de campus werken keihard aan een schone toekomst.” Wanneer kunnen we de eerste producten verwachten? Dat hangt er vanaf. “Ik durf wel te stellen dat alle Nederlanders zeer regelmatig producten van biotechnologische oorsprong in handen hebben of consumeren. Maar de nieuwste producten, zoals kweekvlees, laten nog een paar jaar op zich wachten. We werken hard aan opschaling en productontwikkeling, maar ook aan wetgeving. In Europa hebben we strikte regels rondom goedkeuring van nieuwe voedselproducten, en dit is echt nieuw, dus het kost tijd. Tegelijkertijd is er veel urgentie om onze voedsel en productie keten te verduurzamen. Kortom veel werk aan de winkel voor Planet B.io en de gehele biotech sector!”